27.02.2023

COMUNICAT

          Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

          Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov dă următorul comunicat de presă:

          S-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de șapte persoane care au dobândit calitatea de inculpați cu privire la săvârșirea mai multor infracțiuni de furt calificat, situația de fapt fiind următoarea:

          1. În noaptea de 05/06.02.2023, în urma unei înțelegeri prealabile, trei dintre persoanele de mai sus, precum și alte două persoane necunoscute s-au deplasat în mun Brașov, cu scopul de a sustrage bunuri, au încercat să pătrundă în curtea unei societăți de pe strada de Mijloc din municipiul Brașov prin escaladarea gardului împrejmuitor, ocazie cu care au schimbat și poziția uneia dintre camerele de supraveghere video de la exterior, pentru a nu surprinde activitatea lor infracțională.

          2. În noaptea de 10/11.02.2023, în urma unei înțelegeri prealabile patru dintre persoanele de mai sus s-au deplasat în mun Brașov cu scopul de a sustrage bunuri, au pătruns în curtea aceleiași societăți, prin escaladarea gardului împrejmuitor, ocazie cu care au schimbat și poziția uneia dintre camerele de supraveghere video de la exterior, pentru a nu surprinde activitatea lor infracțională.

          3. În data de 14.02.2023, în jurul orei 21:11, în urma unei înțelegeri prealabile, trei dintre persoanele de mai sus, însoțite și de alte persoane, s-au deplasat în mun Brașov cu scopul de a sustrage bunuri, au escaladat gardul împrejmuitor al aceleiași societăți și au scos din funcțiune sistemul de alarmă montat pe clădire, reorientântând camerele de supraveghere video, moment în care au declanșat sistemul de de alarmă anti efracție, fapt ce a determinat persoanele să părăsească societatea fără a sustrage bunuri,

          4. În noaptea de 16/17.02.2023, în urma unei înțelegeri prealabile, cinci dintre persoanele de mai sus, transportate de celelalte două, după ce au pătruns fără drept, prin forțarea ușilor de acces, în incinta depozitelor a două societăți situate pe strada Grigore Ureche din municipiul Brașov, au sustras mai multe scule și materiale de consctrucții, valoarea totală a prejudiciului fiind de 52394.763 de lei.

          5. În data de 18.02.2023, în intervalul orar 21:13-21:54, în urma unei înțelegeri prealabile, cinci dintre persoanele de mai sus, transportate de o a șasea dintre acestea, au pătruns fără drept în curtea unei societăți comerciale de pe strada Spicului din municipiul Brașov, prin escaladarea gardului împrejmuitor, iar din interior au sustras cabluri din cupru.

          6. În data de 19.02.2023, în intervalul orar 01:14-02:00, în urma unei înțelegeri prealabile, cinci dintre persoanele de mai sus, cu complicitatea unei a șasea, care i-a transportat, au pătruns fără drept în curtea aceleiași societăți de la punctul 5, prin escaladarea gardului împrejmuitor, iar din interior au sustras cabluri din cupru, producând un prejudiciu în valoare de 30.842,59 RON.

          7. În noaptea de 21/22.02.2023, în urma unei înțelegeri prealabile, două dintre persoanele de mai sus au asigurat transportul la și de la locul faptei pentru trei persoane necunoscute care, în scopul de a sustrage bunuri, au pătruns fără drept, prin ruperea gardului împrejmuitor în unei societăți din localitatea Prejmer, județul Brașov, apoi prin forțarea ușilor de acces au pătruns în două hale-depozit, de unde au sustras aproximativ 300 kg de cupru, iar din pivnița unei hale s-au sustras aprox. 68 de sticle de vin și vin spumant.

          8. În noaptea de 25.02.2023, întervalul orar 00:34-01:30, în urma unei înțelegeri prealabile, cinci dintre persoanele de mai sus, cu complicitatea unei a șasea dintre acestea, care i-a transportat la adresa din localitatea Hărman, au pătruns fără drept, prin forțarea ușii de acces în imobilul persoanei vătămate, de unde au sustras o drujbă, un flex de dimensiune mare, un flex de dimensiune mică, o bormașină cu percuție, un aparat de sudură, un transformator, o autofiletantă, o mașină de tăiat țeavă, o trusă electrică de brâu, 2 (două) testere electrice de culoare galbenă, o geantă cu scule pentru zona de electrică, 4 (patru) ciocane, un topor mic, set gletiere și șpacluri, 2 (două) patent e, un clește, un mox, o rangă, șurubelnițe în stea și drepte de diferite dimensiuni, funie aproximativ 30 m, dispozitiv de îndoit țeava, un generator electric pe benzină de culoare galben cu negru.

          Persoanele în cauză au fost reținute pentru 24 de ore.

          La data de 27 februarie 2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Brașov a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov și a dispus arestarea preventivă a celor șapte inculpați pentru 30 de zile

          Actele de urmărire penală au fost realizate de Secția 2 Poliție Brașov, sub supravegherea și coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov.

          Facem precizarea că faza urmăririi penale are ca obiect strângerea probelor necesare cu privire la existența infracțiunilor, la identificarea persoanelor care au săvârșit o infracțiune și la stabilirea răspunderii penale a acestora, pentru a se constata dacă este sau nu cazul să se dispună trimiterea în judecată.

          De asemenea, punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpat presupune existența unei suspiciuni rezonabile, pe bază de probe, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de către o persoană și nu este de natură a răsturna prezumția de nevinovăție.