22.08.2022

COMUNICAT

          Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

          Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20 august 2022, a inculpatului M.B., în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de tentativă la omor prev. de art. 32 alin.1 rap 188 al. 1 CP și „ultraj” prev. de art. 257 al. 1 și 4 rap a art. 206 alin.1 CP.

          În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

          La data de 20 august 2022, în locuința persoanei vătămate A.N.O., situată in localitatea Hărman, jud, Brașov, pe fondul unui conflict aparent spontan, inculpatul i-a aplicat victimei mai multe lovituri cu un cuțit, in zone vitale, respectiv abdomen și spate, numai intervenția vecinilor a făcut ca fapta să rămână in formă tentantă.

          La aceeasi dată a amenințat echipajul de jandarmi, aflat in exercitarea atribuțiilor de serviciu, sosit la fața locului, ca urmare a apelurilor efectuate de cetățeni, simulând împungerea jandarmilor, cu ajutorul unui cuțit.

          Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

          La data de 21 august 2022, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov a admis propunerea de arestare preventivă a inculpatului pentru 30 de zile.

          Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.