14.11.2022

COMUNICAT

          Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

          La data de 12 noiembrie 2022 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față o persoană pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni:

          1. Violență în familie, prevăzută de art. 199 alin. (1) Cod penal raportat la art. 193 alin. (1) Cod Penal.

          2. Amenințare, prevăzută de art. 206 alin. (1) Cod Penal

          3. Rele tratamente aplicate minorului, prevăzută de art. 197 Cod Penal

          4. Rele tratamente aplicate minorului, prevăzută de art. 197 Cod Penal

          5. Rele tratamente aplicate minorului, prevăzută de art. 197 Cod Penal

          6. Corupere sexuală a minorilor, prevăzută de art. 221 alin. (4) Cod Penal

          Situația de fapt cu privire la care se desfășoară investigații este următoarea:

          În perioada ianuarie 2020 – octombrie 2022, o persoană de sex masculin, tatăl celor trei persoane vătămate, a comis numeroase acte de natură a pune în primejdie gravă a dezvoltării fizice, intelectuale și morale a acestora, respectiv:

          - A aplicat măsuri și a supus persoanele vătămate la tratamente umilitoare, precum obligarea acestora să participe la „ședințe”, unde erau forțați să stea jos pe scaun în timp ce le ține prelegeri, iar dacă vreunul dintre copii îndrăznea să se opună celor povestite, acesta îi înjura și lovea. Prelegerile vizau chestiuni de natură a le periclita grav dezvoltarea intelectuală și morală

          - În aceleași împrejurări, a forțat persoanele vătămate să stea în genunchi, să își ceară scuze și să îi sărute mâna

          - A agresat-o fizic pe una dintre persoanele vătămate, prin lovirea cu pumnii în zona feței și a pieptului

          - A amenințat-o cu moartea pe aceeași persoană vătămată, respectiv că o va băga “jos”lângă mama sa

          - A obligat pe toate cele trei persoane vătămate, una dintre ele în vârstă de 11 ani la momentul respectiv, să vizioneze o înregistrare care surprindea întreținerea de raporturi sexuale, de natură a le periclita grav dezvoltarea morală

          Inculpatul au fost reținut la data de 11 noiembrie 2022, iar astăzi a fost propus pentru arestare preventivă. Prin încheierea din data de 12.11.2022 a Judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Brașov s-a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru 30 de zile.

          Activitățile de urmărire penală au fost desfășurate de către polițiști din cadrul I.P.J. Brașov – Poliția Municipiului Brașov – Secția 1 Poliție Brașov, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov.

          Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă o etapă procesuală a fazei urmăririi penale, dispusă ca urmare a existenței unei suspiciuni rezonabile privind comiterea unei infracțiuni, rezultată din probe. Aceasta nu este de natură a înfrânge prezumția de nevinovăție.