28.01.2020

COMUNICAT

          Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

          Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui agent șef de poliție, care la data săvârșirii faptelor era împuternicit într-o funcție de conducere a unui post de poliție, pentru săvârșirea infracțiunilor de favorizarea făptuitorului, faptă prev. de dispozițiile art. 269 alin. 1 C.pen., abuz în serviciu, faptă prev. de art. 132 Legea 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. (3 acte materiale), fals intelectual, faptă prev. de art. 321 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. (2 acte materiale) și uz de fals, faptă prev. de art. 323 teza I C.pen. toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 și 2 C.pen.

          În fapt, în cauză s-a reținut că la data de 01.07.2018, agentul șef de poliție, la data comiterii faptelor împuternicit la conducerea unui post de poliție din cadrul I.P.J. Covasna, a intervenit pe lângă doi dintre lucrătorii de poliție din subordine, pentru a-i determina să nu își îndeplinească îndatoririle de serviciu, respectiv să nu se sesizeze pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului, de către un locuitor al comunei, care fusese oprit în trafic în timp ce conducea autoturismul sub influența băuturilor alcoolice.

          Cu toate acestea s-a înregistrat dosar penal pe numele acelei persoane.

          În acel dosar, care fusese repartizat pentru soluționare altui lucrător de poliție, inculpatul a efectuat acte de urmărire penală contrar dispozițiilor procedurale.

          În instrumentarea cauzei procurorul a fost sprijinit de ofițerii de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Covasna.

          Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare la Judecătoria Sfântu Gheorghe.

          Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.