24.04.2020

COMUNICAT

          Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

          Pe rolul unității noastre, a fost înregistrată la data de 24.04.2020, cauza penală având ca obiect săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 al.1 Cod penal.

          Din cuprinsul procesului-verbal de constatare a infracțiunii flagrante încheiat de către organele de poliție, rezultă că în data de 22.04.2020, în jurul orelor 1610, lucrătorii din cadrul Poliției Stațiunii Covasna s-au deplasat la un imobil din or. Covasna, în vederea verificării respectării măsurii de izolare la domiciliu, impuse de către D.S.P. Covasna.

          Cu această ocazie, la adresa verificată au fost identificați trei din cei patru membrii ai familiei, iar în urma discuțiilor purtate cu aceștia a rezultat că tatăl este plecat la hipermarketul din oraș, pentru a face cumpărături.

          Organele de poliție au efectuat verificări pe raza Stațiunii Covasna, ocazie cu care au identificat după scurt timp persoana căutătă, aceasta declarând că a plecat de la locuință, pentru a face cumpărături.

          Ca urmare a celor întâmplate, persoana respectivă a fost introdusă în carantină instituționalizată, în centrul de carantină din or. Covasna, începând cu data de 22.04.2020, pentru o perioadă de 14 zile.

          În cauză urmărirea penală a fost începută in rem*, cercetările penale fiind efectuate de către organele de poliție judiciară, din cadrul Poliției Stațiunii Covasna, sub supravegherea procurorului, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor, în raport cu garanțiile procedurale instituite de legislația procesual penală și principiul aflării adevărului.

          * Precizăm că efectuarea urmăririi penale in rem este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.