16.04.2020

COMUNICAT

          Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

          Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc, județul Covasna, a fost înregistrată la data de 14.04.2020, cauza penală având ca obiect săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 al.1 Cod penal.

          Din cuprinsul procesului-verbal de constatare a infracțiunii flagrante, încheiat de către organele de poliție, rezultă că în data de 12.04.2020, în jurul orelor 0142, Poliția Stațiunii Covasna a fost sesizată telefonic, de către agentul de pază la Spitalul de Recuperare Cardiovascular㠄Dr. Benedek Geza” din orașul Covasna, despre faptul că în zona spitalului se află o persoană care pare suspectă.

          În urma deplasării patrulei la locul indicat, pe o bancă din zona amenajată pentru agrement, a fost depistată o persoană de sex masculin, cetățean ceh.

          Din verificările efectuate s-a stabilit faptul că aceasta este înregistrată în evidența persoanelor carantinate, în centrul de carantină Covasna.

          Din discuțiile purtate în limba engleză, s-a stabilit că dorea să ajungă în Cehia, neputând fi stabilite împrejurările exacte în care a părăsit carantinarea, deoarece nu cunoștea limba română, iar în limba engleză se exprima cu greutate.

          În conformitate cu prevederile art. 3 alin. 1 din Ordonanța militară nr. 4/2020, susnumitul a fost introdus din nou în carantină, pentru o perioadă de 14 zile.

          În cauză urmărirea penală a fost începută in rem*, cercetările penale fiind efectuate de către organele de poliție judiciară, din cadrul Poliției Stațiunii Covasna, sub supravegherea procurorului, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor, în raport cu garanțiile procedurale instituite de legislația procesual penală și principiul aflării adevărului.

          * Precizăm că efectuarea urmăririi penale in rem este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție