09.09.2020

COMUNICAT

          Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

          Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sf. Gheorghe a încheiat urmărirea penală și a dispus trimiterea în judecată a unui inculpat pentru săvârșirea infracțiunilor de folosirea abuzivă a funcției în scop sexual în formă continuată, faptă prev de art. 299 alin. 2 din C. Pen, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din C. Pen. (fără posibilitatea stabilirii numărului de acte materiale) două infracțiuni de folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, fapte prev. de art. 299 alin. 2 din C. Pen., agresiune sexuală, faptă prev și ped de art. 219 alin. 1 din C. Pen., și influențarea declarațiilor în formă continuată, prev. și ped. de art. 272 alin. 1 C.Pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.Pen. (2 acte materiale), toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.Pen.

          În fapt, s-a reținut că, inculpatul, care, la data săvârșirii faptelor, ocupa o funcție de conducere în cadrul unei instituții publice cu sediul în mun. Sf. Gheorghe, jud. Covasna, în perioada ianuarie 2015-octombrie 2017, la diferite intervale de timp și în baza aceleiași rezoluții infracționale, precum și în cursul lunilor iulie 2018 și octombrie 2018 a pretins de la trei persoane vătămate și a pretins și obținut de la una dintre acestea favoruri de natură sexuală, victimele aflându-se în poziții ierarhice inferioare, iar inculpatul s-a prevalat în acest scop de autoritatea asupra victimelor ce decurgea din funcția deținută.

          În data de 11.10.2018, în timp ce se afla în biroul său alături de una dintre persoanele vătămate, a exercitat acte de constrângere fizică asupra acesteia și acte de natură sexuală, pretinzându-i în repetate rânduri să întrețină relații sexuale cu el.

          S-a mai reținut că, în datele de 14.03.2018 și 09.11.2018, în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul a încercat să determine una dintre persoanele vătămate din prezenta cauză, prin săvâșirea unor fapte cu caracter intimidant, să își retragă declarațiile, respectiv acuzațiile formulate împotriva inculpatului.

          Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Judecătoriei Sf. Gheorghe, spre competentă soluționare.

          Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.