14.08.2019

COMUNICAT

          Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

          La data de 13.08.2019, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de două personae de sex masculin și o persoană de sex feminin, cu vârste cuprinse între 28 și 36 de ani sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de șantaj, prev. de art. 207 al.1 și 3 Cod penal și camătă, prev. de art. 351 Cod penal (atât în forma autoratului cât și a complicității).

          În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

          Începând cu luna aprilie 2017 G.A., sprijinită de către R.I. și împreună cu acesta, au oferit bani împrumut, ca îndeletnicire, unor persoane de pe raza cartierului Gârcini din mun. Săcele, solicitându-le acestora să restituie banii împrumutați și o dobândă lunară, în unele cazuri aceasta fiind de câteva ori mai mari. De asemenea, atunci când persoanele vătămate nu dădeau curs solicitărilor inculpaților, aceștia recurgeau la amenințări și acte de violență pentru a constrânge persoanele vătămate să le plătească acestora sumele de bani cu dobândă. Ca modalitate de operare, inculpații solicitau cardurile bancare pe care persoanele vătămate primeau banii și cărțile de identitate, drept garanție.

          De menționat este și faptul că inculpații beneficiau și de sprijinul factorului poștal, angajat al Poștei Române, care prin prisma atribuțiilor de serviciu, de a distribui sume de bani provenind din ajutoare sociale/ajutoare sociale/indemnizații de creștere copil către persoane din cartierul Gârcini, îi anunța telefonic pe inculpați din urmă cu privire la data când persoanele vătămate vor primi sume de bani, pentru a le facilita obținerea sumelor de bani datorate cu titlu de camătă.

          Inculpații au fost prezentați Judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Brașov cu propunere de arestare preventivă.

          Cauza a fost instrumentată împreună cu organele de cercetare penală din cadrul I.P.J. Brașov – Serviciul de Investigații Criminale

          Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.